Youtube kanalını açtım hemen para kazanayım, üç beş akmasa da damlasın. Yok öyle. Üç kuruş kazanma derdine girip borçlu çıkmayın. Tek bir kuruş bile kazansan o vergiyi ödemek zorundasın. Aldığın nefesten bile vergi ödediğin bir dünyada “havadan” kazandığın para için vergi ödemen gerekiyor. Youtube vergisi nedir, ne zaman ödenmelidir bir bakalım.
Birçok isim Youtube üzerinden içerik üreterek irili ufaklı paralar kazanıyor. Milyonlarca dolar kazanan da var, faturalarını kirasını vb harcamalarını ödeyen de. Fakat ne kadar kazanırsa kazansınlar, youtube vergisi ödenmesi gereken bir vergi. Bu arada birazdan vereceğim rakamları internette araştırıp buldum. Bu yazıyı okuduğunuzda rakamlar daha farklı olabilir. Mutlaka bir muhasebeciye danışın.
Peki YouTube kanalı açtığınızda hangi vergileri ödemeli ve ne gibi adımlar atmalısınız?
Bu içeriği oluşturduktan sonra güzel (umarım güzeldir) bir haber geldi. Taslak aşamasındaki bir düzenleme ile Youtuber’lara özel bir vergilendirme haberi geldi. Bankaya Youtube tarafından yatan paraya %15 vergi kesintisi yapılacak ve başka bir işleme gerek olmayacak. Burada vergi sorumlusu banka olacak mükellefi de youtuber olacak. Fakat bu sistem gerçekleşene kadar bolca vergiye devam.
Eğer videolarınız milyonlar izlenmiyorsa, Youtube üzerinden kazandığınız paralar çok ciddi seviyelerde olmuyor. Hatta vergisiydi, muhasebesiydi derken zararda bile çıkabilirsiniz. Çünkü 1000TL kazanırsanız Youtube vergisi olarak bunun %18 KDV’sini ödemeniz gerekiyor. Daha sonra hangi gelir vergisi dilimine bağlıysanız %15 ile %40 arasında bir gelir vergisi ödüyorsunuz. Şahıs şirketi veya limited şirketi olmanız arasında fark var tabi. Şahıs şirketinde gelire göre %15-40 arasında değişiyor. Limited şirketinde ise %22 kurumlar vergisi ödenmesi gerekiyor. Tabi bunlarla bitmiyor. Muhasebe giderleriniz var. O vergi bu vergi derken beş kuruş dahi kazanmayan bir şahıs şirketiniz varsa en az 350-400TL civarında bir rakam ödemeniz gerekiyor.
Tabi bir de ofisiniz olması gerekiyor. Adres belirtmeniz gerekiyor. Bu belirttiğiniz adres ev ya da ofis size ait değilse stopaj ödenmesi gerekiyor. Primleriniz bir şirket tarafından ödenmiyorsa yani bir şirkete ya da ajansa bağlı değilseniz Bağ-Kur primi ödemeniz gerekiyor. O ücret de 870TL civarında. Şimdilik.
Tabi birçok şeyi gider olarak gösterebiliyorsunuz. Yani vergiden kaçınma durumu söz konusu. Vergi kaçırma ile karıştırmayın burayı. Bu devlet tarafından tanınan bir hak. Yani yaptığınız harcamaları gider olarak gösterebiliyorsunuz. Örneğin demirbaş olarak elektronik eşya aldınız diyelim, devlet bunun fiyatını ödeyeceğiniz gelir vergisinden 5 yılda düşüyor. Vergiler ilk başta çok yüksek görünüyor. Ama siz daha azını ödüyorsunuz. Çünkü bu kanunen tanınmış bir hak.
Cezalar oldukça ağır!
Ne olursa olsun vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Eğer Youtube üzerinden 1TL dahi kazanıyorsanız bu gelir banka hesaplarınızda görünüyor. Vergi memurları bunları eğer bir gün incelerse geçmiş dönemde beyan etmediğiniz ve vergi ödemediğiniz her ay için 1200TL ceza kesiyorlar. Her 3 ay için de 1200 lira daha kesiyorlar. Artı geçmişe dönük vergiyi de faizleriyle birlikte tahsil ediyorlar. Yani haşırt dı bilekbord. Eğer kayda değer bir para kazanmayacaksanız (bunu panelden görebiliyorsunuz) para kazanmayı aktif etmenizi önermem.
Tabi gençler için vergi muafiyeti de var. Devlet 29 yaşa kadar olan gençleri büyük bir oranda gelir vergisinden muaf tutuyor. Aslında çok büyük bir fırsat bu gençler için. Belirli yaşlardan sonra bir girişim oluşturmak, bir şeyler denemek daha büyük yükümlülükler getiriyor. Sorumlulukların daha büyük olduğu yaşlarda bazı “denemeler” daha zor olabiliyor. Fakat hazır genç iken ve önünüzde uzuuuun yıllar varken bazı şeyleri denemenin vaktidir diye düşünüyorum. Yine sorumluluğu, geliri gideri var fakat avantajlar da var iken yapmak, çalışmak, denemek, uğraşmak çok önemli ve değerli.
No comments