Merhaba, ben çok zengin olmak istiyorum. Youtuber olursam zengin olurum. Ama konu bulamıyorum. Herkesin yaptığını mı yapmam lazım yoksa yeni bir şeyler mi bulmam lazım. Youtuber olmak için neler yapmam lazım?
Uzmanlığın var mı? İnsanlara öğreteceğin bir şeyler var mı? Bir konuda bilgi sahibi misin? İnsanlara anlatacağın hikayeler, olaylar var mı? İnsanlara seni izlemeleri için baskı kurma, onlar izlesin diye ıkınıp sıkılıp durma. Onların ihtiyacını anla, kendi yeteneklerini ve bilgini sına ve ortak nokta bul. Tek yol bu. Ve en rahat yol. Denemekten de asla vazgeçme. Denersen bir şey kaybetmezsin, kazanma ihtimalin artar ama denemezsen hiçbir şey kazanamazsın. Açık ve net. Youtuber olmak kolay fakat youtuber kalmak?
Youtube Kanalı Konu Örnekleri:
1 – Araba
Araba kanalı her Türk erkeğinin hayalidir. Arabalar, modifiye, hız, aksiyon… Çok ince bir çizgi var bu kategoride. Heyecan içeren ya da içermesi gereken konuya hak ettiği saygıyı vermezsen çok anlamsız ve izlenmez bir içerik haline gelir. 5th Gear programını bilirsin eğer otomobil merakın varsa. Oradaki sürüş heyecanını gördükten sonra NTV’deki abilerimizi bebek sahilde 30km ile ilerlerken otomobilin broşür bilgilerini vermeleri zerre tat vermiyordu çok açık ve net. Ama geçmişleri ve bilgileri dolayısı ile program yapıyorlardı. Belki de NTV’ye ya da geleneksel TV yapısına Türkiye’de bu tarz program uygundu. Ama ben keyif almıyordum izlemekten.
Youtube yaygınlaşmaya başladığında ilk beni alan Altın Elbiseli Adam Barkın abimiz bu işlerin nasıl yapılması gerektiğini gösterdi bize. TV’de de program yaptıktan sonra Youtube’a geçiş yapan Barkın abi milyonlarca insana motosikleti sevdirmiştir. Biraz farklı tarz katman lazım işe. Buğra Akpınar hafif illegal hafif sokak tarzı videolar ile The Makina kanalında çok keyifli videolar üretti. Çok da keyifle izledik mesela. O tadında sokak kültürü, sokak ağzı, modifiyeli hızlı arabalar, yanlamalar vb… Doğan Kabak şu anda fabrika verisini hem test ederek hem de keyifli sohbetlerle bizlere aktarıyor. Yılların birikimini keyifli bir şekilde bizlere aktarmayı başarabilmiş. Yani aslında bu işlere girişeceksen biraz çevren olması şart. Tek başına kaç tane araba çekeceksin zaten. En kötü galerici bir arkadaşın falan olsun ya da sanayi çevren. Başka türlü çok tıkanırsın. Kameranın karşısına geçip de dümdüz fabrika verisi okuma. Güzel muhabbetli arkadaşlar getir. Unutma muhabbet her zaman izlenir.
2- Makyaj
Makyaj videosu 90273583745 adet var. Eğer sen de yapacaksan Danla Biliç I taklit edip yapma gözünü seveyim. Özgün ol. Kendin ol. Farklı konseptleri birleştir. Merhaba arkadaşlar bu elimde görmüş olduğunuz rimel çok başarılı rimel. Nerede başarılı? Muhabbeti seven milletiz. Tek başına muhabbet döndüremiyorsan bir arkadaşını davet et. Ya da farklı arkadaşlarına makyaj yaparak dedikodu yap (bayılırız çünkü).
3- Boş içerik
Dayımın kafasına yumurta attım çok riskli oldu gibi saçma sapan videolara bulaşma lütfen. Yeterince yapıldı onlardan ve bırak o işleri yapanlar yapmaya devam etsin. Kışkırtma, challenge gibi şeyler de yeterince yapıldı ve bu işi en güzel şekilde Kafalar kanalı yaptı. İnsanların onlardan beklediği bu zaten. Farklı kışkırtmalar, challengelar, cezalı oyunlar… Eğer bunlardan birini yapmak istiyorsan yine fark katarak, bir şeyler ekleyip çıkartarak kendin olarak yapmalısın. Onların yaptığı gibi birbirini kızdırıp sonunda da arkadaşımız çok kızdı kanalımıza üye olun yaparsan epey beklersin. Yurt dışından örnekleri takip et. Sonuçta Youtube’daki içeriklerin çoğu bir yerlerden alınıp değiştirilerek ya da değiştirmeye bile zahmet etmeden servis ediliyor. Reddit, Buzzfeed vb sitelerde biraz dolaş. Video içerik fikri siteleri değiller tabi fakat oralardaki konulardan, dönen tartışmalardan bir şeyler üretebilirsin. Yaratıcılığını da bir şekilde geliştirmen lazım. Boş içerik değil fakat eğlence kanalı açacaksan bu işlerin üstadı, yılların vazgeçilmez sıradışı ekibi Jackass’i incelemeni kesinlikle öneririm.
4- Fotoğrafçılık / Video Çekimi , edit vb
Fotoğrafçılık güzel bir hobi ve işe de evrilebilecek bir hobi. Hem senin için iş olarak yani para kazanabileceğin bir alan olur hem de iş olarak olmasa da fotoğrafçılık ile ilgilenenler için güzel bilgilerin yer aldığı Türkçe kaynaklar her zaman iş görür. Ve hedefe odaklı bir içerik üretmiş olursun. Youtube’da vakit geçirmek için gelen rastgele kullanıcılardan ziyade direkt hedef kitlen gelmiş olur ve aramalarda da random bir aramadan ziyade fotoğrafçılık ve terimleri ile aratılıp sana ulaşabilecekleri için kitlenin sadakati çok daha yüksek olabilir. Aynı şey video için de geçerli. Özellikle son zamanlarda karantina sürecinde insanlar içerik üretiminin önemini daha çok kavradı ve içerik üreticisi olmak isteyen insan sayısı epey arttı. Onlara yol gösterecek güzel bir kaynak haline gelebilirsen ciddi bir kitleye sahip olabilirsin.
5- Yemek (asla bitmez, her zamanın konusudur, reklam ve sponsorluk için de çok geniş alana ve erişime sahip.)
Asla bitmek tükenmek bilmeyecek bir alan. Konsept olarak da farklılıklara açık bir alan. Teyzelere hitap ettiğin bir konsept olabilir, çalışan aileler için pratik ev yemekleri konsepti olabilir, sadece pizza, hamburger, pasta vb üzerine yoğunlaşan bir konseptin olabilir… Kamerayı karşına koyup tezgahla birlikte görüneceğin güzel bir açıdan muhabbetini de içine katarak videolar çekebilirsin. Hatta konuklar da ağırlayabilirsin. İnsanlar konuklu ve muhabbetli her şeyi izlemek ister. Üstüne bir de yemek can çektirecek bir şey olursa bu iş tamamdır. Tasty tarzı videolar çekebilirsin. Hem prodüksüyon anlamında daha az yatırıma ihtiyacın olur hem de çekimi ve editlemesi daha kolay olur. Gez gör videolarından çekebilirsin. Farklı yerleri gezip görmeyi, yeni lezzetleri tatmayı seviyorsan aynı anda videosunu da çekerek güzel içerikler oluşturabilirsin. Bu formatın televizyonda da karşılığı olduğu için insanlar aşinadır ve izleyip sana alışması daha kolay olabilir. Yani yemek kategorisinde seçeneğin oldukça fazla.
6- Oyun videoları
Muhtemelen çekimi en kolay olan ve en eğlendiren kategoridir. Böyle olduğu için de en çok denenen format olabilir. Dümdüz oyun oynayıp bunu kanala atarsan kimse izlemez, bunu en başından konuşalım. Çünkü bir dünya oyun videosu çeken insan var zaten ve oldukça başarılılar. Her türden oyun içerik üreticisini bulabilirsin. Öne çıkmak için ya bir şekilde oyun camiasında tanınan birisi olman lazım ya da o kadar iyi oynamalısın ki oynadığın oyunu, insanlar gelip bu oyunu nasıl oynadı acaba, bu bölümü nasıl geçti ya da bu heroyu nasıl oynuyor diye izlesinler. Farklı yayıncıların ya da oyun içerik üreticilerinin kanallarına gidip oralardan arkadaş edinmeye çalışmak da fayda sağlayacaktır. Çünkü o kitle birbirini devamlı destekleyen, sorgusuz sualsiz yardım eden arkadaşları da barındırıyor.
7- İnceleme Videoları
Sınırsız bir kategori daha. İnceleyeceğin şeylerin ucu bucağı yok. Teknolojik aletler alt kategorisine bile indirsen onun da bir dünya alt kategorisi var. Sadece telefonları inceleyebilirsin, en ince ayrıntısına kadar irdeleyip hangi telefon kim için en uygunudur tadında videolar çekebilirsin. Daha az ayrıntıya girerek genel bir teknolojik alet kanalı olabilirsin. Farklı kategoride film ve dizi incelemeleri yapabilirsin. Film ve dizileri karakterleri ile, konuları ile vb analiz edip detaylı açıklamalar ile videolar çekebilirsin. Uygulama incelemeleri yapabilirsin. Mobil uygulama ve bilgisayar için uygulamaları inceleyip, test edebilirsin. Aslında günlük yaşantında kullandığın ne varsa, bir kategoriye sokup bilgiler veren ya da karşılaştırmalar yapan videolar çekerek kanalını oluşturabilirsin.
8- Farklı kategoriler
Haber ve gündem kanalı tutabilecek bir kategori. Ülkeden ya da dünyadan haberleri anlatıp yorumlayabilirsin. Güncel olmasına gerek de yok, tarih ile ilgili isen geçmiş olayları da anlatabilirsin. Etkileyici bir anlatımla su gibi akıp giden videolar serisi yaratarak milyonlarca izlenme alman olası. Müzik kanalı her zaman tutacak bir kategoridedir. Farklı tarzlarda, farklı türlerde içerik üretebilirsin. Son dönemde oldukça popüler olan çocuk kanallarına da yönelebilirsin. Artık tabletler her çocuğun elinde ve Youtube çocuklara özel kanalları da ön plana çıkartabiliyor. Ayrı bir uygulaması da bulunuyor “Youtube Kids” adında. Tarım ile ilgileniyorsan bu işle alakalı videolar çekebilirsin, nasıl ekilir nasıl biçilir, hangi ilaçlar ne zaman atılır vb… Kısacası milyonlarca fikir var ve sana en uygun olanını seçip ilerleyebilirsin.
Tek önerebileceğim şey (ytd) havai fişek efekti yaratacak içeriklere sahip olma. Daima güncel olacak ya da en azından uzun bir süre birileri tarafından izlenecek şeyler üret. 3 sene önce çektiğin dedemin saçını kestik kel kaldı videosunu şu anda kimse aratıp da bulmaz. O video o zaman için eğlenceli bulunmuştur ve izlenmiştir. Ve bitmiştir. Fakat eğitim ya da bilgilendirme, test etme gibi videolar çekersen 3 sene de geçse birileri merak edip, o konu hakkında bilgi edinmek amacı ile tekrar tekrar senin videonu izleyebilir.
Kendin ol. Rol yapmıyorsan eğer farklı hareketlere, tavırlara girmene gerek yok. Ne kadar çok kendin olursan video karşısında o kadar rahat hissedersin ve aksamazsın. Unutma ağzını açtığın anda dünyaya kim olduğunu anlatmaya başlarsın. Senden bahsettikleri zaman ne konuşmalarını istiyorsun?
No comments